Islam: An Overview in History and Contemporary World - Musa, Hashim (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2001)
Artikel ini menghuraikan secara holistik asas pengajaran dan penghidupan yang dianjurkan oleh Islam, serta enam tahap operasi yang mencakupi seluruh hidup manusia secara individu, kelompok dan umat. Juga dihuraikan hasrat dan hakikat pembangunan dan kemajuan manusia serta tamadunnya yang dibawa oleh Islam, yang telah menjadi asas pembentukan tamadun Islam dan seterusnya menjadi pencetus dan pemankin pula kepada kebangkitan tamadun Eropah Barat sehingga pendominasiannya secara global kini. Juga dihuraikan dilema dan kecundangan tamadun dan masyarakat Islam sehingga kini dalam serba aspek penghidupan termasuk politik, ekonomi, budaya dan agama. Penyelesaian kepada dilema dan kemelesetan ini tidak lain daripada kembali menghayati Islam sepenuhnya dalam kesemua enam tahap dan bidang operasi yang dihuraikan ini, yang seluruhnya berpaksi kepada diri manusia itu sendiri.