Analysis of the Doctrine of Sufism in Jami'al-Haqa'iq Bi Tajrid Al-'Ala'iq - Sa'ari, Che Zarrina (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2017)
Artikel ini mengemukakan analisis tentang doktrin tasawwuf yang dikemukakan oleh tokoh sufi terkenal al-Ghazdli dalam risalahnya Jdmi' al-Haqa'iq bi Tajrid al-'Ala'iq. Risalah kecil ini membentangkan satu formula ringkas tetapi padat bagi para salik untuk memulakan perjalanan kepada Allah SWT sehingga mencapai tujuan daripada pengembaraan kerohanian tersebut. Sebagai seorang tokoh berpengalaman dalam perjalanan kesufian ini, al-Ghazali mengemukakan pedoman berguna untuk dijadikan ikutan bagi mereka yang berminat melibatkan diri dalam tasawwuf ini.