The Classical Islamic Concept of Man as a 'Small World' - Mohamed, Yasien (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2001)
Makalah ini membincangkan tentang konsep manusia sebagai suatu 'alam kecil' atau microcosm kepada alam semesta. la mengetengahkan perbandingan pandangan-pandangan Ikhwan al-Safa', Ibn Miskawayh, al-Raghib al-Isfahani dan al-Ghazali tentang konsep tersebut.