DURATION EFFECT FROM HUMAN CHORIONIC GONADOTROPHIN (hCG) INJECTION TO OOCYTE RETRIEVAL ON INTRACYTOPLASMIC SPERM INJECTION (ICSI) PERFORMANCE IN MICE - A.H., Nor Farizah; M.M., Rahman; W.E., Wan Khadijah; R.B., Abdullah (Malaysian Journal of Science, 2014)
This study was conducted to compare the effect of duration from human chorionic gonadotrophin (hCG) injection to oocyte retrieval (13-15 h or 16-18 h) on intracytoplasmic sperm injection (ICSI) performance in mice. The mice were superovulated with 5 IU of pregnant mare’s serum gonadotrophin (PMSG) and subsequently 5 IU of hCG 48 h later via intraperitoneal (i.p.) injection. The oocytes were retrieved 13-15 h or 16-18 h after hCG administration. The number of ovulated oocytes showing the first polar body (PB1; metaphase II indicating matured oocytes) were higher at 13- 15 h compared to 16-18 h post-hCG injection (P < 0.05). Only oocytes with the PB1 were used for ICSI. All cleavage rates following ICSI were shown to be higher in oocytes retrieved at 13-15 h post-hCG compared to 16-18 h post-hCG injection (P < 0.05). In conclusion, it is suggested that oocytes can be retrieved at 13-15 h post-hCG injection and longer duration may be detrimental for ICSI performance in mice. ABSTRAK Kajian ini telah dijalankan untuk membandingkan kesan tempoh suntikan dari human chorionic gonadotrophin (pos-hCG) ke perolehan oosit (13-15 jam atau 16-18 jam) ke atas prestasi suntikan sperma intrasitoplasma (ICSI) dalam mencit. Mencit telah disuperovulasi dengan 5 IU pregnant mare’s serum gonadotrophin (PMSG) dan kemudian dengan 5 IU hCG jarak 48 jam secara suntikan intraperitoneum (i.p.). Oosit dipungut 13-15 jam atau 16-18 jam selepas sunitkan hCG. Bilangan oosit terovulasi diperolehi yang menunjukkan jasad kutub pertama (PB; metafasa II menunjukkan oosit matang) adalah lebih tinggi pada tempoh 13-15 jam berbanding dengan 16-18 jam suntikan pos-hCG (P<0.05). Hanya oosit dengan PB1 digunakan untuk ICSI. Semua kadar pembelahan selepas ICSI telah ditunjukkan lebih tinggi pada tempoh 13-15 jam berbanding dengan suntikan 16-18 jam pos-hCG (P<0.05). Kesimpulannnya, adalah dicadangkan bahawa oosit boleh dipungut pada tempoh suntikan 13-15 jam pos-hCG dan tempoh yang lebih panjang mungkin memnjejaskan prestasi ICSI dalam mencit. (Keywords: Post-hCG, Oocyte post-maturity, Intracytoplsmic sperm injection, Mice)