The Tawhidic Paradigm in Islamic Banking - Borhan, Joni Tamkin (Jurnal Usuluddin, 2000)
Artikel ini membincangkan lapan prinsip-prinsip asas falsafah ekonomi perbankan Islam yang berasaskan Tauhid. Para sarjana Islam telah meletakkan dua prinsip yang awal iaitu konsep Allah sebagai pemilik yang mutlak terhadap semua yang ada di alam ini dan konsep manusia selaku khalifah di muka bumi ini dalam hubungannya dengan pemilik sebenar dan alam serta kekayaannya sebagai prinsip asas dan teras dalam amalan perbankan Islam. Enam prinsip yang terakhir yang menjadi asas prinsip falsafah perbankan Islam ialah konsep keadilan, integrasi antara nilai-nilai akhlak dengan kegiatan ekonomi, sikap positif terhadap kegiatan dan pembangunan ekonomi, agihan semula kekayaan berorientasikan nilai, penghapusan amalan riba dan sistem perkongsian untung dan rugi.