A Chronology of Abu Hamid al-Ghazali's Life and Writings - Saari, Che Zarrina (Jurnal Usuluddin, 1999)
Imam al-Ghazali menjalani period kehidupan yang mengkagumkan sepanjang hidupnya. Beliau terkenal sebagai seorang penulis yang prolifik dan karya-karyanya merangkumi pelbagai bidang termasuk falsafah, metafizik, fiqh (jurisprudence), teologi, tasawuf dan Iain- lain. Artikel ini bertujuan untuk mengumpulkan fakta-fakta berkaitan dengan kronologi kehidupannya dan karya-karyanya dengan memberi penekanan kepada period-period penulisan karya-karya tersebut.