Pembangunan Modal Insan dalam Menjayakan Perniagaan dari Perspektif Islam - Abdul Ghani Azmi, Ilhaamie (Jurnal Usuluddin, 2008)
Islam amat memandang tinggi terhadap bidang keusahawanan sehingga terdapat sebanyak 370 ayat al- Qur’an menyentuh keusahawanan dan perniagaan sebagai satu sumber pencarian rezeki yang halal dan mulia. Baginda Rasulullah s.a.w. sendiri merupakan ahli keusahawanan yang berjaya disebabkan oleh sifatnya yang amanah di mana Baginda dikenali sebagai “al-amin”. Namun begitu, di Malaysia, perniagaan tidak mendapat tempat di kalangan Melayu Muslim. Ini kerana mereka sering gagal dalam perniagaan mereka. Justeru, mereka perlu dilatih dan diberi latihan semula bagi menjayakan perniagaan mereka. Adalah dicadangkan mereka diberi latihan daripada perspektif Islam yang mana lebih bersepadu dan dimanis dalam menangani masalah mereka. Ini kerana latihan konvensional tidak mengambil kira matlamat jangka panjang iaitu kejayaan di hari akhirat di mana ia tidak menekankan kepada keperluan kerohanian pelatih.