Dawah in the Pronouncements of the Abim Leaders (1970s - 1990s) - Mohd Noor, Badlihisham (Jurnal Usuluddin, 2007)
Dakwah mempunyai pengertian yang luas. Bagi sebuah gerakan Islam seperti ABIM, dakwah ditafsirkan secara dinamik sesuai dengan perubahan kepimpinan organisasi berkenaan. Sebagai peneraju kebangkitan dakwah era 1970an, tafsiran dakwah ABIM didapati agak radikal dan kritikal dalam rangka pencapaian objektif melaksanakan Islam sebagai way of life itu. Namun, ia didapati semakin moderate sesuai dengan perubahan kepimpinannya di era Islamisasi 1980an dan 1990an. Pelbagai justifikasi dan kaedah dikemukakan bagi memberi tafsiran yang sederhana terhadap pengertian dakwah mereka sehinggalah ianya mula kembali kepada sikap yang radikal justeru pemecatan Anwar Ibrahim bekas pemimpin ulung gerakan ini pada lewat 1990an. Ringkasnya, dakwah dalam konteks tafsiran kepimpinan ABIM terdedah kepada perubahan konsep dan pendekatan sesuai dengan dinamisme dakwah yang anjal dan murunah itu.