Asas Keintelektualan Tradisi Kalam AshÄâ€˜Irah Suatu Analisis Metodologikal - Zainal Abidin, Azmil (Jurnal Usuluddin, 2012)
Tradisi kalam AshÄâ€˜irah telah meniti era generasi yang panjang sejak kewafatan baginda s.a.w. Sepanjang usianya, tradisi ini berjaya mengekalkan kejernihan akidah daripada ancaman dan pengeliruan aliran bidaah iktikad. Antara rahsia penerimaan ajaran AshÄâ€˜irah sebagai anutan arus perdana ummah adalah hasil keselariannya dengan metode penghujahan yang ilmiah. Makalah ini menganalisis asas keintelektualan tradisi kalam AshÄâ€˜irah selain turut mengenal pasti kerangka rasional akal dalam berinteraksi dengan persoalan metafizik ketuhanan menurut aliran ini. Ia berdasarkan proses pengumpulan data melalui metode kepustakaan untuk mengumpulkan maklumat berkaitan di dalam karya tradisi kalam AshÄâ€˜irah dan penyelidik semasa. Kajian mendapati AshÄâ€˜irah memperakui legitimasi ilmu kalam dengan batas dan fungsi tertentu. Pengiktirafan ini mencorakkan pula metode dalam memanfaatkan potensi kekuatan akal dengan bentuk deduksi atau qiyÄs dan aras hukumnya yang pasti. Namun melalui amanah dan ketelitian terhadap panduan ilmu, AshÄâ€˜irah mengawal fungsi akal agar tidak berspekulasi di luar daripada skop keupayaannya sehingga melangkaui sempadan metafizik ketuhanan yang ghaib mutlak. Justeru, sifat akal dalam mengkhidmati kebenaran dan petunjuk wahyu berjaya dimanifestasikan sebagai sikap kesederhanaan dalam beriktikad. Inilah identiti tradisi kalam AshÄâ€˜irah.