Naáº“ariyah al-Khalq al-Mustamar bayna al-â€˜AshÄâ€˜irah wa DecÄrte DirÄsah Taá¸¥liliyyah MuqÄranah - â€˜Abd AllÄá¸¥ al-SharqÄwÄ«, á¸¤amdÄ« (Jurnal Usuluddin, 2007)
Artikel ini membincangkan teori al-khalq al-Mustamar (Continuous Creation) menurut pandangan Teologis iaitu al-Asha’irah dan perspektif falsafah oleh Rene Descartes. Ia turut memperlihatkan persamaan dan perbezaan idea di antara kedua-dua tokoh ini berkenaan teori tersebut. Pelbagai isu berkaitan teori ini dibincangkan dengan panjang lebar.