Quranic Values in Islamic Law - Buang, Ahmad Hidayat (Jurnal Usuluddin, 2003)
Tema artikel ini adalah tema popular yang pernah ditulis oleh beberapa penulis lain. Sungguhpun demikian, analisis akan dibuat terhadap beberapa perkembangan terbaru mengenai konsepsi perundangan Islam yang terdapat di dalam al-Qur’an. Terdapat sesetengah ilmuwan berhujah bahawa rujukan kepada al-Qur’an hendaklah bersifat universal dan tidak terikat dengan metodologi khusus yang digunapakai oleh golongan tertentu di dalam Islam yang menganggap diri mereka sebagai mewakili golongan yang mampu mentafsir secara sahih ajaran Islam. Menerusi artikel ini, penulis cuba untuk menunjukkan bahawa sebab perbezaan pandangan antara kedua-dua golongan ini bukan sangat berpunca daripada penerimaan metodologi perundangan Islam, tetapi daripada sikap dan kefahaman mereka terhadap metodologi tersebut.