The Principle of al-Takaful (Collective Responsibility) In Islam and Its Practice in the Operations of Syarikat Takaful Malaysia Berhad - Borhan, Joni Tamkin; Saari, Che Zarrina (Jurnal Usuluddin, 2003)
Amalan insurans bukanlah satu perkara yang baru dalam sejarah ketamadunan manusia. la telah wujud semenjak zaman Babylon di Mesopotamia lagi yang bertujuan untuk melindungi harta persendirian, hartanah, perdagangan dan hal ehwal keluarga. Begitu juga dengan konsep dan amalan takaful sebagai sistem insurans Islam yang telah diamalkan oleh umat Islam sejak zaman Rasulullah (s.a.w.) lagi. Kemunculan sistem perbankan dan kewangan Islam dalam dunia perbankan dan kewangan konvensional telah memberi ruang kepada sistem takaful yang berasaskan kepada konsep al-Takaful, al-Mudarabah dan al-Tabarru’ dilaksanakan sebagai satu alternatif kepada insurans konvensional yang berasaskan riba, perjudian dan gharar yang dilarang oleh Islam. Tulisan ini menjelaskan konsep al-takaful dalam Islam dan pelaksanaannya dalam amalan takaful di Malaysia, khususnya dalam operasi Syarikat Takaful Malaysia Berhad (STMB), salah sebuah syarikat yang diberi kebenaran untuk melakukan urus niaga takaful.