The Problems of Muslim Minorities in Southeast Asia - Thaib, Lukman (Jurnal Usuluddin, 1999)
Artikel ini membincangkan tentang persoalan bagaimana dan bila Islam mula datang dan berkembang di Asia Tenggara, serta permasalahan-permasalahan yang ditempuhi oleh golongan minoriti Muslim di rantau tersebut.