Rancangan latihan untuk penterjemahan - Mohd. Noor, Noor Ein (Journal of Modern Languages, 2017)
Sudah nyata bahawa untuk inenjadi ahli dalam sesuatu bidang seseorang itu haruslah memiliki sifat-sifat tertentu. Ia pertama-tamanya harus mempunyai pengetahuan yang meluas dan mendalam mengenai bidangnya; ia harus boleh berbicara tentangnya, dan jika keahliannya memerlukan penggunaan sesuatu alat ia harus mahir manggunakan alat-alatnya itu. Begitu jugalah dalam bidang-bidang penterjemahan. Pendapat umum yang menyatakan ’tahu bahasa maka boleh menterjemah’ adalah tidak benar kerana dalam hal ini alat, iaitu bahasa, belum mencukupi.