THE ROLE OF TABUNG HAJI AS A DEPOSIT MOBILIZER OF MUSLIMS IN MALAYSIA, 1969-1990. A HISTORICAL APPROACH - Borhan, Joni Tamkin; Sa'ari, Che Zarrina (Journal of Al-Tamaddun, 2017)
Penulisan ini meninjau mengenai peranan Lembaga Tabung Haji sebagai bank dan penggerak dana daripada orang ramai khususnya orang-orang Islam yang hendak menunaikan Haji ke Makkah dan menggerakkan dana tersebut kepada para pelabur dalam pelbagai bidang untuk mendapatkan pulangan yang menguntungkan berasaskan kepada prinsip-prinsip Shariah dari tahun 1969 hingga 1990. Antara topik yang akan dibincangkan ialah sejarah penubuhan Lembaga Tabung Haji, matlamat pengkorpratan, dan peranannya sebagai salah satu institusi kewangan Islam yang penting di Malaysia dalam menggerakkan dana daripada orang-orang Islam di Malaysia dari tahun I969-1990.