SAINS DAN TEKNOLOGI DALAM KETAMADUNAN ISLAM: ANALISA EPISTEMOLOGI DAN METODOLOGI (Science and Technology in Islamic Civilization: Analysis of Epistemology and Methodology) - Azhar, Alias (Journal of Al-Tamaddun, 2013)
Sains dan teknologi telah berkembang seiring dengan corak pembangunan tamadun manusia di alam semesta ini. Sejarah tamadun manusia memerlukan usaha manifestasi nilai dalam skop perspektif mereka sendiri. Kenyataan di atas boleh dibuktikan dengan sandaran yang kukuh dengan maksud sains dan teknologi itu sendiri, ia adalah nilai-nilai dan termasuklah pandangan budaya yang dibentuk oleh manusia itu sendiri. Sains dan teknologi telah berkembang dengan cara yang teratur berdasarkan objektif kajian saintifik. Inovasi dan penciptaan sains dan teknologi dipengaruhi oleh epistemologi dan metodologi. Objek kajian dalam disiplin sains dan teknologi juga dibahagikan kepada kategori yang berbeza dan juga mewujudkan cabang pengetahuan sendiri. Kertas kerja ini membincangkan aspek sejarah sains dan teknologi dan juga aspek epistemologi dan metodologi sains dan teknologi dalam tamadun Islam.