Emmanuel Karagiannis (2018). The New Political Islam: Human Rights, Demcracy and Justice. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. 280 Halaman. [ISBN: 9780812249729] - Saidin, Mohd Irwan Syazli; Azrun , Nadhrah (Journal of Al-Tamaddun, 2022)
The New Political Islam: Human Rights, Democracy and Justice merupakan karya ilmiah yang ditulis oleh Emmanuel Karagiannis pada tahun 2018. Beliau merupakan seorang pensyarah kanan dalam bidang politik Islam, radikalisasi dan terrorisme di Jabatan Pengajian Pertahanan, King’s College London, United Kingdom. Buku ini mengandungi tiga bahagian utama iaitu bahagian pertama bertajuk Islamist Activism and the Master Frame of Human Rights, bahagian kedua berkenaan Islamist Politics and the Master Frame of Democracy dan bahagian ketiga tentang Islamist Militancy and the Master Frame of Justice. Setiap bahagian pula mengandungi dua bab perbincangan yang lebih khusus berdasarkan unit analisis dan kajian kes yang berbeza.