PERKEMBANGAN SAINS TABI’I ISLAM ERA UTHMANIYYAH - Sidik@Mat Sidek, Roziah; Mohd Talib, Nurliyana (Journal of Al-Tamaddun, 2013)
Artikel ini memperkatakan mengenai perkembagan sains tabi?i Islam pada era Uthmaniyyah. Ia bertujuan untuk mengetengahkan kehebatan sains tabi?i Islam pada era tersebut. Kajian mengenai perkara ini dilakukan dengan menggunakan pendekatan analisis kandungan. Sumber-sumber utama dalam bidang ini telah diteliti untuk mendapatkan maklumat mengenai perkembangan sains tabi?i Islam. Daripada penelitian yang dilakukan, didapati sains tabi?i Islam mengalami perkembangan yang pesat pada era Uthmaniyyah. Ini terbukti menerusi kemunculan tokoh-tokoh hebat era ini seperti Åžerefeddin SabuncuoÄŸlu, Taqi al-Din, Piri Reis, Seydi Ali Reis dan al-Jazari. Bidang-bidang sains tabi?i Islam juga turut mengalami perkembangan hebat termasuk bidang perubatan, geografi, astronomi dan kejuruteraan mekanikal. Ciptaan alat-alat turut mengalami inovasi dengan terciptanya alat-alat seperti bingkai sextant, jam penggera mekanikal, monoblok pam enam silinder, enjin stim dan juga turbo stim.